Zarządzanie przedszkolem

Catering czy kuchnia w przedszkolu? Zalety i wady

Główny obrazek do Catering czy kuchnia w przedszkolu? Zalety i wady

Coraz częściej wielu Dyrektorów stoi przed pytaniem, czy pozostać przy tradycyjnej formie organizacji wyżywienia - kuchni, lub zdecydować się na coraz częściej pojawiające się firmy gastronomiczne, które świadczą usługi cateringowe.


Kuchnia w przedszkolu

Mimo szybkiego rozpowszechniania się nowych firm gastronomicznych świadczących usługi cateringowe, to bezapelacyjnie najpopularniejszym sposobem przygotowywania posiłków dla podopiecznych jest właśnie kuchnia. Posiadanie własnej kuchni w placówce bez wapienia posiada ogrom zalet. Należy pamiętać, że własna kuchnia to nie tylko samo przygotowanie w niej posiłków. To również dodatkowe obowiązki jak zarządzanie zakupami i zapasami żywności. Wiąże się to równocześnie z zatrudnieniem większej ilości osób, a także dokonywaniem zakupów spożywczych.

Zalety:

  • Dbałość o najwyższej jakości produkty.
  • Kontrola jakości pożywienia.
  • Łatwa modyfikacja menu, wyłączanie produktów, które podopieczni nie lubią, dokładki.
  • Dania nie odgrzewane, domowe.


Wady:

  • Wymagania sanitarne: osobne pomieszczenia na wstępną obróbkę produktów spożywczych, kuchni właściwej, zmywalni, magazynu, pomieszczenia socjalnego dla pracowników kuchni, oddzielnych wyjść dla dostawców towaru i pracowników kuchni.
  • Zapewnienie odpowiedniej wentylacji, ze względu na zapachy, które wydobywają się z kuchni.
  • Stała kontrola jakości wody.
  • Wysoki koszt wyposażenia kuchni w odpowiedni sprzęt gastronomiczny.
  • Zwiększenie zatrudnienia o pracowników kuchni.
  • Trudność w oszacowaniu ilości przygotowania jedzenia.


Catering w placówce

W ostatnim czasie coraz częściej jest popularne zamawianie usługi cateringowej, zwłaszcza w tych placówkach gdzie są ograniczone warunki lokalowe. Jednak decyzja na zamówienie wyżywienia przez firmy gastronomiczne nie zwalnia z obowiązku spełniania wytycznych Głównego Inspektora Sanitarnego, w tym spełnienie odpowiednich wymagania sanitarno–higienicznych podczas produkcji, transportu oraz przechowywaniu po dostawie.

Zalety:

  • Nie potrzebna tak duża ilość pomieszczeń dla małych placówek z ograniczonymi warunkami lokalowymi.
  • Zmniejszenie ilości obowiązków Dyrekcji i osób zarządzających.
  • Dania przygotowane z uwzględnieniem potrzeb i ograniczeń żywieniowych podopiecznych.
  • Pożywienie jest konsultowane z dietetykiem.
  • Niszy koszt.

Wady:

  • Niechęć rodziców.
  • Trzeba na bieżąco ustalać ilość posiłków do wydania.
  • Zmniejszona elastyczność podawania posiłków, ze względu na przywóz pożywienia.
  • Menu ustalane z góry.
  • Ograniczenie ilości firm gastronomicznych do większych miast.


Niezależnie od ostatecznego wyboru sposobu przygotowywania posiłków - kuchnia czy catering, należy pamiętać, że decydując się na wyżywienie w placówce, trzeba przestrzegać wiele wytycznych i wymagań nadanych przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. (obostrzenia dotyczące ilości cukru oraz grupy środków spożywczych odpowiednich dla podopiecznych) oraz przez Państwową Inspekcję Sanitarną (dobre praktyki higieniczne (GHP), dobre praktyki produkcyjne (GMP) oraz system HACCP).

Przykładowe wytyczne znajdują się w na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod tym linkiem: https://www.gov.pl/web/gis/wymagania-higieniczne--system-haccp oraz https://www.gov.pl/web/wsse-rzeszow/ogolne-wymagania-higieniczne-dla-zakladow-produkcji-i-obrotu-zywnoscia